Alustavat kilpailuohjeet

Lopulliset kilpailuohjeet julkaistaan tulostaululla lauantaina 25.5. Ratapituudet ovat tämän sivun lopussa.

Säännöt

Kilpailuissa noudatetaan SSL:n lajisääntöjä ja näitä järjestäjän antamia ohjeita.

Kilpailun johto ja toimihenkilöt:

 • Kilpailun johtaja: Ari Taskinen
 • Ratamestaryhmän johtaja: Heikki Manninen
 • Lasten radat: Olli-Jussi Korpinen
 • Tulospalvelu: Hannu Peltonen & Timo Harju
 • Kuulutus: Harri Mehto & Esa Kurki
 • Info: Laura Hyyryläinen ja Salla Lilja
 • Valvoja: Pekka Valkonen, Kalske

Tuomarineuvosto:

 • Hannu-Pekka Pukema (pj)
 • Tiina Väre
 • Hannu Kosonen

Kilpailukartta

Kilpailukartta on valmistunut 5/2019. Kartoittaja Hannu Peltonen. Kartan mittakaava on 1:10 000 sarjoilla H/D13-H/D45, muilla sarjoilla 1:7500. Käyräväli on 5 metriä. Kartan koko on A5 sarjoilla H/D8RR-H/D14, muilla A4, A4S tai A3. Kartta on tulostekartta ja se on muovikotelossa. Viestiliigassa kerätään pois. Kartat jaetaan kilpailun jälkeen kuulutuksen ohjeiden mukaan. Kansallisten sarjojen karttoja ei kerätä pois maaliin tulleilta kilpailijoilta. Muista lajisäännöt ja reilun pelin periaatteet!

Maasto

Lumet ovat sulaneet maastosta tavanomaista myöhemmin, ja osassa maaston ojista vettä on paljon. Märän lumen painosta taipuneita puita ja katkenneita latvoja esiintyy maastossa harvakseltaan. Vain laajemmat tiheät esiintymät on kuvattu karttaan hidastavan maapohjan merkinnällä.

Kielletyt alueet

Maastossa on “STOP”-merkinnällä varustetulla kielletyn alueen nauhalla rajattuja alueita sekä kiellettyjä alueita, joiden rajaa ei ole merkitty maastoon. Maastossa on myös keltaista hirvinauhaa (muovia/kangasta), jonka saa ylittää tai alittaa. Rikkomista on pyrittävä kuitenkin välttämään. Kilpailumaastoon ei saa mennä kilpailusuorituksen jälkeen ennen sunnuntain kilpailun päättymistä.

Kilpailumateriaali

Kaikissa kilpasarjoissa käytetään kilpailunumeroita. Kansallisten kilpailunumerot ja hakaneulat ovat saatavilla kilpailukeskuksessa tulostaulun vierestä. Kansallisessa kilpailussa käytetään samaa numeroa molempina päivinä. Emit-tarkistusliuskoja on saatavilla lähdöissä.

Viestijoukkueiden kilpailunumerot noudetaan infosta. Joukkueet saavat Emit-tarkistusliuskat kilpailunumeroiden noudon yhteydessä. Kilpailija merkitsee itse kilpailu- ja osuusnumeronsa tarkastuskorttiin ja on vastuussa tarkistusliuskan kiinnittämisestä ja sen kiinni pysymisestä.
Kansallisen kilpailun sarjoissa irralliset rastinmääritteet ovat saatavilla lähtöpaikoilla. Omat kiinnitystarvikkeet. Rastinmääritteet ovat myös kartoissa. Huom! Kartan rastinmääritteissä sarjatunnukset H21A ja D21A tarkoittavat sarjoja H21 ja D21. Viestikilpailussa rastimääritteet ovat kartoissa.

Emit-kilpailukortit

Kilpailija on velvollinen tarkastamaan Emit-numeronsa lähtöluettelosta. Jos numero ei täsmää, kilpailijan tulee selvittää asia infossa klo 10:00 mennessä. Lainakortin (hinta 5e) voi noutaa infosta, jonne se on myös palautettava kilpailun jälkeen. Palauttamattomasta lainakortista peritään 70 euron maksu.

Kilpailija on itse vastuussa Emit-korttinsa toimivuudesta ja siitä, että käyttää ilmoittautumisessa mainittua kilpailukorttia. Kilpailun järjestäjä ei tarkista kilpailijan Emit-kortin numeroa ennen lähtöä. Jos kilpailija käyttää muuta kuin järjestäjälle ilmoitettua elektronista kilpailukorttia, suoritus hylätään (sääntö 11.518).

Viitoitukset

Viitoitukset alkavat opaspaalulta.

Mallirasti

Kilpailussa käytetään kiinteitä rastirakenteita ja joillakin lasten ratojen rasteilla siirreltäviä rastipukkeja eli ns.”sprinttipukkeja”. Kiinteä rastipukki on opaspaalun vieressä, emit-kortin toiminta testattavissa. Lisäksi lasten lähdössä on sprinttimallinen rastipukki mallirastina.

Maali

Viimeisiltä rasteilta on pakollinen viitoitus maaliin. Lauantaina viestikilpailussa viimeinen rasti ja  vaihto-/maaliviitoitus on eri kuin kansallisessa kilpailussa. Kulkusuunnassa vasemmanpuoleista karsinaa/kaistaa käyttävät viestissä kilpailevat, ja oikeanpuoleista kaistaa kansallisen kilpailun suunnistajat. Sunnuntaina on käytössä ainoastaan yksi viimeinen rasti ja maaliviitoitus.

Kilpailussa käytetään maalileimausta. Maalileimauksen jälkeen siirrytään suoraan leimantarkastukseen. Virheelliset ja puutteelliset leimaukset käsitellään heti leimantarkastuksen jälkeen. Maali suljetaan klo 16.00.

Keskeyttäneet

Keskeyttäneen kilpailijan on tultava suoraan maaliin ja ilmoittauduttava maalihenkilöstölle.

Pukeutuminen, peseytyminen ja wc:t

Pukeutuminen kenttäolosuhteissa, peseytyminen ravintolan läheisyydessä ja WC maalin läheisyydessä.

Ensiapu

Ensiapupaikka on ravintolarakennuksen takaosassa.

Juoma

Vesipiste kilpailukeskuksessa ravintolan yhteydessä. Sunnuntain kilpailussa maastossa on juomapiste, jonka kautta kulkevat sarjat H21, H35, H40 ja D16. Sarjoilla H35 ja H40 juomapiste on radan loppupuolella.

Varusteiden kuljetus

Lähdöistä ei ole varusteiden kuljetusta.

Ravintola

Keittolounas, makkaraa, kahvi/tee, sämpylä/pulla, virvoitusjuomia, makeisia ja Teron Tuoretorin tuotteita. Käteismaksu.

Muksula

Muksula toimii ravintolan yhteydessä.

Pysäköinti

Pysäköintimaksu 3 €/auto/päivä (käteinen) maksetaan infoon. Maksun suorittaminen tarkastetaan pysäköinnistä poistuttaessa.

Tulokset

Tulokset ovat nähtävissä ONLINE-tulospalvelussa, tulostaululla ja kilpailun jälkeen kisasivuilla.

Palkinnot ja palkintojen jako

Lauantaina jaetaan palkinnot viestiliigan osakilpailun kolmelle parhaalle, sekä kansallisen kilpailun sarjojen H/D21 kolmelle parhaalle. Palkinnot jaetaan maalin läheisyydessä. Sunnuntaina palkinnot jaetaan seremoniallisesti sarjoissa H/D21 ja yhteistulosten perusteella sarjoissa H/D10RR-H/D14. Muissa sarjoissa yhteistulosten perusteella parhaat voivat noutaa palkintonsa infosta tulosten selvittyä. Palkittavien määrä sarjoittain on ilmoitettu tulostaululla kilpailukeskuksessa.

Kansallista kilpailua koskevat ohjeet

Lähdöt

Lähtöihin on viitoitus opaspaalulta. Viitoitus lähtöön 1 on keltainen (lauantaina 1,9 km ja sunnuntaina 1,2 km). Viitoitus lähtöön 2 on valkoinen (lauantaina 0,4 km ja sunnuntaina 1,1 km). Lähtö suljetaan 10 minuuttia lähtöluettelon viimeisen lähtöajan jälkeen. Lähtöpaikalla ei ole WC:tä.

Lähdön 1 toiminta

 • 5 minuuttia: Kilpailija kutsutaan lähtökarsinaan.
 • 4 minuuttia: Lähtöajan ja rintanumeron tarkastus.
 • 3 minuuttia: Kilpailija nollaa Emit-korttinsa.
 • 2 minuuttia: Kilpailualueen kartta on nähtävissä.
 • 1 minuuttia: Kilpailija siirtyy sarjansa mukaisen karttatelineen viereen.

Kartan saa ottaa lähtöhetkellä. Lähdöstä on viitoitus K-pisteelle.

Kilpailija ottaa itse kilpailukartan lähtömerkin saatuaan. Kartat ovat muovisuojuksissa sarjatunnuksilla varustetussa telineessä. Kilpailija vastaa itse oikean kartan ottamisesta.

Lähdön 2 toiminta, ks. lasten ratojen erityisohjeet.

GPS-seuranta

Sunnuntain kilpailussa on käytössä GPS-seuranta sarjoissa H21, D21, H16 ja D16. GPS-lähettimet jaetaan lähtöpaikalla. GPS-seuranta on nähtävillä osoittessa www.tulospalvelu.fi/gps.

Lasten sarjojen (H/D10RR – H/D14, RRS) ohjeet (Lähtö 2)

Rastit

RR-sarjan rastit ovat viitoituksen varrella selkeissä, hyvin näkyvissä kohteissa. Rastit on merkitty tunnuksin RR1, RR2 jne. Muilla sarjoilla on normaalit rastitunnukset.

RR/TR-viitoitus

Reitti on merkitty maastoon valkoisella yhtenäisellä muovinauhalla eli siimarilla. Lauantain kilpailussa siimari sivuaa metsätietä, jolla sijaitsee myös viestin K-piste. Viestin K-viitoituksen merkintätapa eroaa siimarista selvästi, ja sen etäisyys siimarista on lähimmilläänkin yli 80 metriä.

Lähdön 2 toiminta

 • 5 minuuttia: Kilpailija kutsutaan lähtökarsinaan
 • 4 minuuttia: Lähtöajan ja kilpailunumeron tarkistus. RR- ja TR-sarjojen kartat ratoineen nähtävillä. Muilla sarjoilla K-pisteellä merkitty kartta nähtävillä.
 • 3 minuuttia: Emit-kortin nollaus.
 • 2 minuuttia: RR-suunnistaja saa kartan ja häntä opastetaan. H/D12TR-sarjojen kartat ratoineen nähtävillä. H/D12-H/D14-sarjojen mallikartta nähtävillä.
 • 1 minuuttia: RR-suunnistaja saa tutkia karttaa ja rataa. H/D12 ja sitä vanhemmat saavat ottaa kartan.

Kartat ovat muovisuojuksissa sarjatunnuksella varustetuissa ämpäreissä.

Viestikilpailua koskevat ohjeet

Juoksujärjestykset

Viestijoukkueiden juoksujärjestykset ja Emit-korttien numerotiedot on ilmoitettava ensisijaisesti IRMA-palvelussa perjantaina 24.5. klo 18:00 mennessä. Määräajan jälkeen jätetystä juoksujärjestysmuutoksesta peritään 10 €/joukkue. Muutokset ilmoitetaan INFO:ssa lauantaiaamuna klo 09.30 mennessä. Muutoksista veloitetaan 10€ / muutos, sairastapauksista ei veloiteta muutosmaksua.

Lähtö

Lähdöt tapahtuvat kilpailukeskuksesta klo 10.30 (H21) ja 12.30 (D21). Lähtöalueen sisäänpääsyn portilla on Emit-kortin nollaus. Alueelle on rajattu erillinen pienehkö verryttelyalue, jolle pääsee vain sisäänpääsyportin kautta. Mallikartat ovat verryttelyalueella. K-pisteelle johtavan viitoituksen varrella ei saa verrytellä.

Lähtöpaikalla toimitaan kuuluttajan ja toimitsijoiden ohjeiden mukaisesti. Kilpailijat siirtyvät kilpailunumeronsa osoittamalle paikalle noin 4 minuuttia ennen lähtöhetkeä, jolloin kulku lähtöalueelle suljetaan. Kilpailijan paikka on merkitty rivien päissä olevilla numeroilla (esim 1-8, 9-16 jne). Lähtöpaikalla on lähtökaaviokuva, mistä selviää tarkempi paikka. Kartat jaetaan kilpailijoille käteen. Saadessaan kartan toimitsijalta kilpailijan on varmistettava, että hänellä on kilpailunumeroaan vastaava kartta.

Lähtö tapahtuu kuuluttajan komennolla. Kilpailija ei saa liikkua paikaltaan tai katsoa karttaa ennen lähtöä. Varaslähdön ottaneet tai sen aiheuttaneet joukkueet hylätään.

Lähdöstä myöhästyneet joukkueet saavat karttansa lähdön jälkeen toimitsijalta.

Vaihto

Vaihtoalueen sisäänpääsyn portilla on Emit-kortin nollaus. Mallikartat ovat vaihtoalueella. K-pisteelle johtavan viitoituksen varrella ei saa verrytellä.

Vaihtoon saapuvan kilpailijan vaihtoaika saadaan vaihtoleimauksesta maalin kohdalla. Kilpailija luovuttaa kartan toimitsijalle vaihtoleimauksen jälkeen ja jatkaa edelleen karttatelineelle. Vaihtoon saapuva kilpailija vastaa oikean kartan antamisesta seuraavan osuuden viestinviejälle. Väärän kartan antaminen seuraavan osuuden kilpailijalle johtaa joukkueen hylkäämiseen. Jos vaihtoon saapuvan joukkueen seuraavan osuuden kilpailijan karttaa ei ole karttatelineessä, ilmoittaa vaihtoon saapuva kilpailija siitä vaihdon toimitsijalle, ja kilpailijalle annetaan varakartta. Menetettyä aikaa ei hyvitetä kilpailussa. Vaihdon jälkeen kilpailija siirtyy leimantarkastukseen. Epäselvät tapaukset selvitetään itkumuurilla.

Maali

Maaliviivalla suoritetaan vaihto-/maalileimaus. Joukkueiden  sijoituksen ratkaisee maalituomari Paavo Barck. Maaliviiva on noin 2 metriä ennen maalileimausta. Maaliviiva on merkitty kyltein ja viivalla mahan. Maalileimaus suoritetaan välittömästi maaliviivan ylittämisen jälkeen. Maali suljetaan klo 16.00.

GPS-seuranta

Viestissä käytetään GPS-seurantaa D21 ja H21-sarjoissa. Järjestäjä valitsee ne joukkueet, joiden kilpailijoiden on kannettava mukanaan GPS-lähetintä. Kilpailun aikana kilpailutilanteen mukaan järjestäjät voivat vaihtaa seurattavia joukkueita. Järjestäjä tiedottaa vaihdoksista kuuluttajan välityksellä. Seurantalaite ja tarvittaessa myös laitteen kantoliivi luovutetaan kilpailijalle ennen siirtymistä lähtö- ja vaihtoalueelle GPS-pisteessä. Laite ja kantoliivi palautetaan osuussuorituksen jälkeen GPS-pisteeseen.

Muistutus

Suunnistuksen ​lajisääntöjen m​ukaan kilpailijat eivät saa näyttää kilpailukarttaa ja rataa muille kilpailijoille eivätkä viestijoukkueiden valmentajille tai huoltajille. Vastaavien tietojen hankkiminen ISTV -lähetyksestä kilpailun aikana on ehdottomasti kielletty.

Kuntosuunnistuksen ohjeet

Ilmoittautuminen

Kuntosarjojen ilmoittautuminen ja maksu suoritetaan infossa käteisellä. Kuntosuunnistuksen maksu on 10e/päivä, 18-vuotiaat ja nuoremmat 5e/päivä. Emit-kortin vuokra on 3e. Infosta saa lipukkeen, jota vastaan saa kartan kuntosuunnistuksen lähtöpaikalla.

Lähtö

Lähtöpaikalle johtaa viitoitus (500 m) opaspaalulta. Maastoon pääsee klo 11-12.30 välisenä aikana.

Maali

Maali on samassa paikassa kuin lähtö. Huom! Älä leimaa maalileimausta lähtöleimasimella!  Emit-kortti tarkistetaan kuntosuunnistuksen maalissa.

Myös ilman Emit-korttia suunnistavat sekä keskeyttäneet ilmoittautuvat maalissa maastosta tultuaan. Ilmoittautumatta jättäminen aiheuttaa kadonneen tarpeettoman etsinnän!

Muuta

Kuntosuunnistukseen osallistutaan omalla vastuulla. Kuntosuunnistajan vakuutuksen (15 €/jäljellä oleva vuosi) voi hankkia esim. Suunnistusliiton verkkokaupasta.

Sarjat, matkat ja lähdöt

Medilaser-viesti

SarjaMatka la 25.5.LähtöSarjaMatka la 25.5.Lähtö
H21
1. os.
2. os.
3. os.

6,9 – 7,0 km
6,3 – 6,4 km
7,7 – 7,9 km
Kilpailu-
keskus
D21
1. os.
2. os.
3. os.

5,2 – 5,4 km
5,2 – 5,4 km
5,6 – 5,8 km
Kilpailu-
keskus

Matkoihin sisältyy viitoituksia n. 300 m

Medilaser-rastit

SarjaMatka
la 25.5
Matka
su 26.5
LähtöSarja Matka
la 25.5
Matka
su 26.5
Lähtö
H214,110,11D213,87,31
H353,98,41D353,45,91
H403,98,41D403,24,91
H453,87,31D452,94,51
H503,45,91D502,64,11
H553,24,91D552,64,11
H602,94,51D602,33,41
H652,64,11D6523,21
H702,33,41D7023,21
H752,03,21D751,83,01
H801,83,01
H203,87,31D203,24,91
H183,45,91D182,94,51
H162,64,71D1623,81
H142,32,12D142,32,12
H132,32,12D132,32,12
H122,11,42D122,11,42
H12TR 1,9 / 2,71,3 / 2,02D12TR 1,9 / 2,01,3 / 2,02
H10RR 2,0 / 2,71,3 / 2,02D10RR 2,0 / 2,01,3 / 2,02
RRS2,0 / 2,71,3 / 2,02

Kuntosuunnistus

RataMatka la 25.5.LähtöRataMatka su 26.5.Lähtö
Vaativa7,7KuntoKunto
Keskivaikea4,4 Kunto Kunto
Helppo2,7 Kunto Kunto


Close Menu